вторник, 30 августа 2016 г.

ЯК РОЗВОДЯТЬ КРОЛИКІВ

ЯК РОЗВОДЯТЬ КРОЛИКІВ


Уряд обіцяє різке підвищення доходів населення


Коли люди зубожіють, безробіття зашкалює, економіка б’ється в конвульсіях, реформи буксують, а іноземні інвестори обходять нашу країну десятою дорогою, уряду нічого не залишається, як годувати власний народ обіцянками «кращого життя». Так, з надр Кабміну за останні дні пролунало одразу кілька сенсаційних повідомлень.


ЗАРПЛАТИ ЗБІЛЬШАТЬСЯ В 1,5-2 РАЗИ
Як заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, мінімальну зарплату (МЗ) вже в цьому році планується підвищити на 50% – з 1450 до 2175 гривень, а в наступному році – ще на 50% (в результаті вийде більше 3 тисяч гривень).
«При середній заробітній платі в 5,5 тис. гривень – це вже буде європейське співвідношення між мінімальною і середньою зарплатами», – сказав він.

На думку уряду, таке різке підвищення дасть наступні переваги.
По-перше, послужить виведення зарплат з «тіні». Тобто, приватні роботодавці вже не зможуть так «хімічити» з зарплатами своїх працівників, як вони це роблять зараз, коли практично весь персонал «сидить» на «мінімалці» (часто – разом з директором і головним бухгалтером), а основна частина зарплати виплачується у «конвертах».
По-друге, з підвищених «білих» зарплат різко збільшаться надходження до бюджету. «Проблеми виникнуть у роботодавців: тепер вони будуть змушені з цієї зарплати більше платити в бюджет і більше відраховувати ЄСВ. Для людей плюс в тому, що у них із збільшенням «білої» зарплати збільшаться відрахування до Пенсійного фонду, що в подальшому призведе до збільшення пенсій», – пояснив Рева.
На перший погляд – все правильно, але особливу увагу слід звернути на характерну деталь: в планах уряду – «відв’язати» один від одного МОЗ та прожитковий мінімум (ПМ). «У рамках існуючих реалій, одночасно підняти мінімальну зарплату і прожитковий мінімум більш ніж на 10% не вийде. Значить, потрібно шукати альтернативний вихід. Тому прожитковий мінімум зросте, як і планувалося, на 10% (а разом з попереднім весняним підвищенням це буде 16%) – тобто, в цьому плані хоч невелике поліпшення, але буде. А відв’язавши мінзарплату від прожиткового мінімуму, ми забезпечимо її зростання на 50%», – заявив міністр.

ПІДВОДНІ КАМЕНІ
Експерти відзначають, що радикальне підвищення мінімальної зарплати без зміни розміру прожиткового мінімуму має тільки одну мету – миттєве збільшення надходжень до бюджету за рахунок штучного розширення бази оподаткування та фіскального тиску на населення і бізнес.
– Доходи українців – не збільшуватимуться. Всі податки і збори будуть сплачуватися з нової підвищеної мінімальної зарплати, а при нарахуванні соціальних виплат і пільг буде враховуватися старий жебрацький прожитковий мінімум. Тому багато громадян з вразливих верств населення більше не зможуть користуватися цілою низкою соціальних пільг. А малий і середній бізнес опиниться під непосильним податковим тягарем – зазначає голова організації «Успішна країна» Марина Дедушева.
За її словами, це призведе до подальшого зубожіння бідних і уразливих верств населення, які цілком залежать від соціальних виплат, і стане справжньою катастрофою для малого бізнесу. Наприклад, при зростанні мінімальної зарплати в 1,5 рази (тобто з 1450 до 2175 грн), податок на дохід зросте в 2,86 рази, а військовий збір та ЄСВ зростуть у півтора рази.
В результаті ще більше підприємств підуть у тінь, кому-сь доведеться і зовсім ліквідувати свій бізнес, а в результаті не виграє ні бюджет, ні бізнес, ні прості громадяни.
Щоправда, урядовці стверджують, що усунення залежності від прожиткового мінімуму мінімальної зарплати послужить добрим стимулом для тих, хто отримує соціальну допомогу. «Коли прожитковий мінімум і мінімальна зарплата мають різницю у 100 гривень, то немає ніякого сенсу працювати. А якщо мінімальна зарплата відрізняється від прожиткового мінімуму в два-три рази, то сидіти на соціалці стає економічно невигідно. Це змусить людину йти працювати», – заявив Андрій Рева. Шкода тільки, що не підказав, куди йти працювати інвалідам, і де знайти гідну зарплату одиноким матерям, багатодітним батькам та іншим одержувачам соцдопомоги.
Ще один «підводний камінь» підвищення мінімальної зарплати — це субсидії. Не секрет, що в даний час сотні тисяч (а може, і мільйони) українців змушені працювати в «тіньовому» секторі, не маючи взагалі ніяких офіційних доходів. Колись, при наявності такої людини в сім’ї, субсидії категорично відмовляли (за умови, що він працездатний, але не вчиться, не служить в армії і не перебуває на обліку в службі зайнятості). Потім таким людям стали зараховувати умовний дохід в одну мінімальну зарплату, але тепер цей показник збільшився до двох мінзарплат. Тобто, якщо зараз (після травневого підвищення) людині без офіційної зарплати при нарахуванні субсидії вважають дохід 2900 гривень (1450х2), то після підвищення мінімалки на 50% це буде вже 4350 гривень, а після наступного підвищення у 2017-му — понад 6000. Зрозуміло, що при такому розкладі багато хто взагалі втратять право на субсидію, або її розмір різко зменшиться. Втім, все це дуже добре вкладається в логіку урядової політики щодо максимального відсікання українців від державної допомоги.

ПЕНСІЇ — В 3 РАЗИ
Не обділили «щедротами» і пенсіонерів: якщо зараз мінімальна пенсія в Україні становить 1130 гривень, то у найближчі три роки вона повинна збільшитися в три рази і досягти 3500 гривень. Про це по телебаченню урочисто повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева. Принагідно нагадаємо, що його попередник на цьому посту (а нині — віце-прем’єр міністр) Павло Розенко обіцяв збільшити пенсії в два рази вже в цьому році, але про це вже ніхто не згадує.
На думку економістів, при нинішніх економічних тенденціях виконати такі обіцянки можна тільки одним способом: надрукувати купу нічим не забезпечених грошей і тим самим розкрутити інфляцію.
– У нас дуже низька стартова база. І якщо в таких умовах уряд підвищить пенсії в три рази, українці не тільки не розбагатіють, але скотяться до рівня кризи 2014 року. Це в кращому випадку. Тобто, по співвідношенню розміру пенсій до цін ми опустимося навіть нижче кризового періоду 2014-го, – зазначив голова Комітету економістів України Андрій Новак.
– В країні фінансово-економічна криза, уряд скорочує соціальні програми, тому всі розмови про триразове підвищення пенсій, без вказівки джерела додаткового фінансування, – це маячня божевільного. А може Рева має на увазі, що за три роки 2/3 пенсіонерів вимре від злиднів? Тоді все сходиться, і можна буде за рахунок вивільнених коштів дійсно підняти пенсії в 3 рази. А якщо серйозно, то це чергова локшина на вуха українців – теперішня влада по іншому не може, – більш емоційно прокоментував слова міністра економічний експерт Ігор Смаглій.
Взагалі, всі ці обіцянки влади сильно нагадують байку про Ходжу Насреддіна, який пообіцяв за 20 років навчити говорити осла еміра. «За 20 років помру або я, або емір, або осел здохне», – пояснив Насреддін. Точно так само і тут: навряд чи Андрій Рева сподівається, що він (як і весь цей склад Кабміну) просидить у своєму кріслі три роки, тому й питати не буде з кого.

Олександр ГРАДОВ
ДЖЕРЕЛО: http://www.spu.net.ua/

Комментариев нет:

Отправить комментарий