вторник, 22 декабря 2015 г.

Ми захистимо свою партію! Реакція не пройде!

Ми захистимо свою партію! 

Реакція не пройде!


Суспільно-політична та соціально-економічна ситуація, в якій відбувалися місцеві вибори 25 жовтня 2015 року, а також результати цих виборів свідчать про подальший наступ олігархії на права і свободи українських громадян.

До влади й на місцевому рівні прийшли представники скороминущих олігархічних політтехнологічних проектів, які навіть не намагаються декларувати хоч якусь ідеологію - там вона просто-на-просто відсутня.

Істинна ідеологія олігархів – це власні надприбутки. Водночас очевидно, що, декларуючи таку мету, жодним чином не можна розраховувати на підтримку виборців. 

Саме тому з метою перемоги на конкретних виборах і здобуття легітимної влади, необхідної для обслуговування своїх поточних інтересів, олігархи фінансують створення тимчасових політичних проектів. Головне в цих проектах – особа лідерського типу, завдяки якій можна провести успішну виборчу кампанію. 

Безумовно, що успіх цієї кампанії залежить не тільки від лідера, але й від рівня всебічного забезпечення – фінансового, надійного, політтехнологічного. Українська політика вже давно стала своєрідним багатомільярдним бізнесом. І, як у будь-якому бізнесі, гравці - олігархи прагнуть отримувати прибутки на вкладені гроші.

З часом ситуація змінюється, необхідність у тих чи інших псевдопартіях та особах, які їх очолюють, відпадає, фінансування припиняється, і вони зникають з політичної орбіти, так же миттєво, як і з’явилися. Тим більше, що їхні передвиборні декларації не мають нічого спільного з реальною діяльністю після виборів.

Відсутність чіткої ідеологічної основи у політичних партій породжує політичну безпринципність і безвідповідальність. Політична корупція стала поширеною, звичною. Політики, керуючись своїми меркантильними інтересами, безперервно мігрують з однієї в іншу партію, з однієї фракції в іншу.

Схоже відбувається і серед пересічних виборців, які, замість того, щоб скористатися конституційним правом обирати до влади представників партії, котра дійсно захищатиме їхні інтереси, продають свої голоси представникам олігархічних псевдополітичних проектів.

Так було в часи президентства В.Януковича, так є і сьогодні.
Більше того, після Революції гідності ситуація в країні лише загострюється.

За ширмою вже звичних декларацій Президента та інших можновладців про необхідність розвитку політичної системи громадянського суспільства як запоруки демократичних перетворень, гарантії конституційних прав громадян України на свободу об’єднання в політичні партії, вільне вираження своїх поглядів і переконань відбуваються події, що мають явні ознаки боротьби нинішньої влади з інакомисленням, зі своїми політичними опонентами.

Переконливим свідченням цього є ситуація, яка склалася довкола Соціалістичної партії України – істинно ідеологічної лівоцентристської політичної партії, основою діяльності якої є принципи Соціалістичного Інтернаціоналу – демократичного соціалізму.

Створена на зорі новітньої української незалежності, в далекому жовтні 1991 року, СПУ пройшла нелегкий шлях випробувань. Були безумовні успіхи, коли Соціалістична партія очолювала боротьбу за права і свободи людей, за демократичний розвиток України. Були й прорахунки, пов’язані з періодом, коли тодішні керівники СПУ, переслідуючи свої меркантильні інтереси, пішли на змову з олігархічною владою, зрадивши партійні ідеали, своїх товаришів по партії, мільйони прихильників ідей європейського – демократичного соціалізму.

1 серпня 2015 року відповідно до Статуту СПУ на вимогу регіональних партійних комітетів відбувся другий етап ХХ з’їзду СПУ, на якому обрано новий склад керівництва, затверджено зміни до Статуту і Програми та нову символіку СПУ. Очистившись від колишніх керівників, які остаточно дискредитували себе, довівши партію до затяжної кризи, СПУ заявила курс на відродження свого авторитету і впливу в суспільстві, важливим етапом якого мала стати участь партії у місцевих виборах 25 жовтня 2015 року.

5 серпня 2015 року, як того і вимагає Закон «Про політичні партії в Україні», СПУ поінформувала Міністерство юстиції про зміни керівних органів, Статуту та Програми партії, проте прийняті з’їздом СПУ зміни не було внесено до Державного реєстру.

В результаті Центральна виборча комісія відмовилася взяти до уваги рішення з’їзду СПУ про участь у виборах, на тій формальній підставі, що воно було підписане Головою СПУ, обраним на з’їзді СПУ 1 серпня 2015 року, а не колишнім керівництвом партії, яке досі значиться в Державному реєстрі.

І це при тому, що у коментарі на офіційному сайті Міністерства юстиції роз’яснюється, що невнесення змін до Державному реєстру аж ніяк не означає продовження чинності попереднього керівництва. «В протилежному разі це може трактуватися як спроба Міністерства диктувати партії, хто є керівником і таким чином втручання у її внутрішню діяльність, що Законом заборонено», – наголошується в коментарі Міністерства юстиції України.

Як би там не було, але невнесенням до Державного реєстру прийнятих 1 серпня 2015 року з’їздом СПУ змін Міністерство юстиції заблокувало участь Соціалістичної партії України в місцевих виборах 2015 року.

В чиїх інтересах це було зроблено – зрозуміти неважко. Не допустивши СПУ до участі у виборах, влада сподівалася змусити прихильників лівоцентристської ідеології голосувати за представників олігархічних псевдопартійних популістських проектів. 

Слід зазначити, що великою мірою владі вдалося досягти своєї злочинної мети.

Але, схоже, нинішнє олігархічне керівництво України на цьому зупинятися не збирається. В умовах постійно зростаючого народного невдоволення тяжким соціально-економічним становищем, нинішня влада прагне остаточно зачистити політичний спектр України від носіїв лівоцентристської ідеології.

Інакше чим можна пояснити, що прийняті 1 серпня 2015 року з’їздом СПУ зміни керівних органів, Статуту, Програми та символіки Соціалістичної партії України досі не внесено до Державного реєстру. При цьому жодних офіційних відповідей від Міністерства юстиції України щодо причин такої позиції на адресу СПУ не надійшло.

В ситуації, що склалася, Соціалістична партія України заявляє рішучий протест проти протизаконних, недемократичних дій влади, які порушують конституційні права громадян на свободу об’єднання в політичні партії, вільне вираження своїх поглядів і переконань. 

Ми заявляємо про початок масової акції партійців і прихильників СПУ з метою захисту своїх прав.

В умовах зростаючої загрози з боку реакційних антидемократичних сил ми закликаємо всіх істинних прихильників демократичного, європейського, соціалізму єднатися в боротьбі із засиллям олігархії, за свої права, за соціальну справедливість, за краще майбутнє для України та її народу.


Олігархічному всевладдю – рішуче ні!
Правда – за нами. 
Разом – переможемо!

Голова Соціалістичної партії України Микола Садовий

Комментариев нет:

Отправить комментарий